top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıEngelli Hayvanlar

7 Haziran 2022 – Pitbullar'dan geriye kalanlar

7 Haziran 2022 geçtiğimiz yıl Temmuz ayında alınan ölümcül kararın, yeni yasanın “yaşama dair” son günüydü. 14 Ocak 4 köpek cinsi için, 7 Haziran ise sonradan eklenen 2 cins için son gündü. 7 Haziran sonrası yasal olarak hiçbir “yasaklı ırk” kurtarmak mümkün olmayacak. İstediğiniz kadar iyi niyetli olun, ya da imkânlarınız olsun, yasa size öldürmeyi, yok etmeyi, belediyeye teslim etmeye emrediyor. Teslim etmezseniz, ceza yersiniz.


Pitbulllar dünya genelinde en yanlış bilinen köpek cinsleri. Aslında bu açıdan bakınca Golden ve Labradorlar’ın da sırf “sevimli” gözüktükleri için yanlış bilindiklerini söylemek yanlış olmaz. Temperament Test denilen Davranış Testi’ni Pitbulllar % 86 gibi bir başarı ile geçerken, Goldenlar ve Labradorlar listenin aşağısında, daha düşük puanla yer alırlar.



Hiçbir köpek asla ve asla cinsinin genellemesine göre yargılanamaz. Yine de Davranış Testi’nin istatistiksel sonuçlarına bakarsak, Pitbulllar’ın popüler inanışın aksine sakin, uyumlu, aileyle ve çocukla yaşamaya en uygun köpekler arasında, hatta bu grubun en üstlerinde olduklarını söylebiliriz.


Nasıl ki çocuğunuz burslu bir okul kazandığında “İşte benim kızım/oğlum!” deyip gururlanırken yanlış bir davranışında “Kime çekti bilmem ki?” diyerek sorumluluğu üzerinizden atamazsanız aileler olarak, bir köpek sahiplendiğinizde de aynı kural geçerlidir: Köpeğiniz sizin aynanızdır. Bir köpeğin davranışları onu yetiştiren, birlikte yaşadığı kişiye bağlıdır. Davranışları –tıpkı çocuklarda olduğu gibi- doğru şekilde yönlendirmek tamamen ve sadece sahibe, kişiye bağlıdır.


2022 benim için “köpek katliamı yılı” oldu, oluyor. Köpekleri sevdiklerini iddia edenler dahil çok büyük bir çoğunluğun bu zulme sessiz kaldığı bir hayalkırıklığı yılı, bir kopuş yılı. Köpekler hayattan, ben insanların samimiyetinden, iyi niyetinden koptum. Yine de istisna insanlar çıktı karşıma, ya da var oldular başka yerlerde. Ve bugün (resimdeki) Köfte ve diğerleri hayattaysa, sahada olan bizlerin ve bizlere destek olan dostlarımızın sayesinde.


Pitbulllardan geriye bu ülkeye tarifsiz, tanımsız bir utanç kaldı. 1910 yılında 80 bin köpeğin ölüm fermanı olan Hayırsız Ada Katliamı’nı aratmayacak bir katliam, bir utanç kaldı. #14Ocak2022’yi ömrüm yettiğince anlatacak, bu ülkenin, bu ülkenin sessiz çoğunluğunun bu köpeklere yaptıklarını unutturmamak için çabalayacağım. Son olarak, Engelli Hayvanlar adına 14 Ocak tarihinde Pitbulllar ve ölüme mahkûm edilen diğer köpekler için bize destek olan tüm dostlarımıza teşekkürü borç bilirim.


Dayanışma, her şey iyi giderken ve sadece keyifliyken değil, gerçekten ihtiyaç anında, o en kritik anda kendini düşünmeden elini taşın altına koyan insanlarla vardır. İyi ki varsınız. İyi ki varız.


2022 yılında öldürülen, ölüme mahkûm edilen tüm Pitbulllar’a saygıyla.

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mama lobisi

Yazı: Blog2_Post
bottom of page