top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıEngelli Hayvanlar

Hayvan kurtarmak mı? Hayvandan kurtulmak mı? Lütfen okuyun.

“Hayvan kurtarmak ile hayvandan kurtulmak arasında çok ince bir çizgi var.”


14 sene sonunda hayvan camiasından öğrendiğim en temel şey bu yukarıda yazdığım.


Aşağıda Engelli Hayvanlar olarak uyguladığımız kurallarımızı, kırmızı çizgilerimizi yazdım. Bizimle çalışanlar, bağışçılarımız bunları zaten biliyorlar. Bilmeyen dostlarımız için burada dursun. Lütfen okuyun.


Tecrübe en katı ama en iyi öğretmendir.


1. Ekim ayında Engelli Hayvanlar olarak büyük bir tadilata gireceğiz. Bonnie’nin anısına, Engelli Hayvanlar için uzun süredir aklımda olan yeri yapmaya çalışıyorum. Sonrasında sadece klinikler-hekimler ile engelli ve/veya belli hastalıkların bakımı üzerine çalışacağız. Ekim ayındaki tadilatımız tamamlanıp alanımızı genişletene kadar -ne kedi ne köpek- YENİ VAKA AL(A)MAYACAĞIZ, yerimiz yok. Neden Ekim'i bekliyoruz? Gündüz 40+ dereceyi bulan sıcaklarda hiçkimseden bahçe tadilatı isteyemeyiz. Havaların serinlemesi, tadilatı yapacak arkadaşların rahat çalışabilecekleri bir sıcaklığa düşmesi gerek.

2. Engelli Hayvanlar’dan yardım istediğinizde, bizim çalıştığımız hekimler ve klinikler ile çalışmanız gerek. Karşılaştığımız en büyük sorun şu ki hayvan kurtaranlar “uygun fiyatlı” denilen uygulamanın aslında hayvanın sağlığından, testlerinden, tahlillerinden, desteklerinden kesildiğini umursamıyor. Hayvan kurtarmak ucuz bir iş değil. Ama birkaç kişi bir araya gelinebilir bir hayvan için. Neler için gelinmiyor ki?..

Lütfen unutmayın: “Kurtarıyorum” diyerek bir hayvana dokunduğunuzda, o hayvanın karşısına çıkabilecek diğer tüm olumlu ihtimalleri, seçenekleri de ortadan kaldırıyorsunuz. Dolayısıyla, en iyisini yapmak ZORUNDASINIZ.


3. PET NAKİL: Senelerdir tek bir nakil ile çalışıyoruz: Pai Pai, Savaş Soyer. Savaş da, Barış da çok eski arkadaşlarımdır ve hayvan nakli konusunda onlardan başkası ile çalışmadım, çalışmam. 2 keredir “gönüllü” ayarlıyor hayvanı gönderen kişiler. İş ticarete dönüyor ve son derece can sıkıcı bir noktaya geliyor. Bize teslim etmek istediğiniz hayvanı ya UÇAKLA* siz kendiniz getirin ya da Savaş Soyer getirsin. Hayvan koli değil, bagaj değil. Hele ki bize gelecek hayvan hasta ya da engelli olduğundan “yardım ederim” diyerek para isteyenlere emanet edilecek bir canlı asla değil. (Acil istisna durumlar hariç) felçli hayvan nakli SADECE uçakla olmalı. Hiçbir nakil felç kedi ya da köpek işetmeyi bilmez, bilmek zorunda değil. İşi o değil. Nakil sırasında da hayvanın sağlığı her şeyden öncelikli olmalı.


*Otobüs ile hayvan taşımayı kabul etmiyoruz. Tek bir kişinin itirazıyla hayvan otobüs bagajına konuyor. Engelli Hayvanlar olarak böyle bir şeye asla aracı olmayız.

4. Tedaviler, kısırlaştırma, yürüteçler: Antalya’da 2 özel klinik ile çalışıyoruz. İkisi de ucuz değil. Ama zaten mesele para değil. Mesele, hayvanın en iyiyi alması. Kısırlaştırmalar her ne kadar rutin ameliyatlar gibi görülse de, (Masal’da olduğu gibi) ölümle sonuçlanabilir. Biz Engelli Hayvanlar olarak kısırlaştırma konusunda da gerekli testleri yapan, gaz anestezisi kullanan hekimlerimizle çalışıyoruz. Pahalı mı? Pahalı, ama hem operasyon öncesi her hayvan genel bir kontrolden geçiyor hem de en güvenilir anesteziyi alıyor, ki anestezi operasyon kadar önemli bir konu. Yürüteç, felçli hayvan için özgürlük de olabilir yara da, hastalık da. Kullanılan malzeme zaten hasarlı olan omurga için fazla ağırsa ya da kumaş kısmı neopren kumaş değilse, hayvanın bedeninle yaralar oluşur. Felçli hayvanların kan dolaşımı sağlıklı olmadığından, bu yaralar ciddi sorunlar yaratabilir. O yüzden yürüteç konusunda da sadece Engelsiz Hayvanlar ile çalışıyoruz.

5. Klinik yönlendirmesi, referans olma: Antalya’ya taşındığımdan beri, 3 yılda bana klinik soran 10 kişiden 9’u ya üzerime borç ya da hayvan bıraktı. Sanki biz devreye girince borç otomatik olarak bize devrediyor ve bir daha konusu açılmıyor. Attığım mesajlara dönüş dahi olmuyor. Bu nedenle artık klinik referansı olmayacağım. Buraya bu konuyu özellikle yazdım ki kimsenin kalbini kırmadan açıktan duyurmuş olayım. Ve tabii ki, beni zorda bırakmayan arkadaşlara her zaman kapım açık.

6. Ziyaret: Bizi ziyaret edebilirsiniz; ANCAK ziyaret saatleri hayvanların (felçlilerin) tuvalet, bakım, temizlik ve beslenme saatlerine uymak zorunda. Burası 80+ engelli 100+ hayvana ev sahipliği yapan bir derneğin yaşam alanı. Bu nedenle gelmek isteyen herkes hayvanların yaşam rutinine, günlük düzenine uymak zorunda.

7. Yasaklı ırklar konusu: Bu konu anlayışlı olmadığım, asla da olmayacağım tek konu. 14 Ocak sonrası sokaktaki her “yasaklı ırk”ın barınağa girdiği anda oradan çıkışı olmadığını bile bile o köpeği barınağa gönderiyorsanız, yasayı yapan ve o köpekleri öldürenlerle aynı yerde, taraftasınız. Hayvan kurtarıyorsanız, yasaklı ırklar gibi hayatları ölümle yaşam arasında tek bir karara, tek bir ana bağlı köpekler için her zaman bir B planınız, yeriniz olmalı. OLMAK ZORUNDA. Bir yasaklı ırkı barınağa götürmenizi meşrulaştırmak için kuracağınız “Ama” ile başlayan her cümle o hayvanın ölümü demek. Dolayısıyla barınak kapısından sonra ne dediğinizin bir anlamı yok.


8. Bağış yapma: Engelli Hayvanlar olarak tek bir resmî banka hesabımız var. Bağışları sadece o hesaba kabul ediyoruz. Nakit bağış, kliniğe ödeme kabul etmiyoruz. Her bağış direkt resmî hesaba olacak. Harcamalar da direkt o hesaptan yapılıyor. Derneğimizin tüm işlerini (muhasebe dahil) muhasebecimiz takip ediyor. Mama bağışı kabul etmiyoruz. Neden? Dernek olduğumuz için kurumsal olarak sizlerin bireysel aldığınız fiyattan çok daha uyguna ve toplu alıyoruz mamalarımızı. Aldığımız 1 paket mama (15 kg) ortalama 3000 TL (Virbac, ND, Bozita). Köpeklerimiz için günlük çalıştığımız firmalar var. Mesele karınlarını doyurmaktan çok, en iyi mamayı, beslenmeyi sağlayabilmek, sunabilmek.


Yıllardır en büyük çabayı hayvan kurtarmanın ve sonrasında bakmanın, özellikle engelli hayvan bakmanın özendirildiği gibi toz pembe bir tablo olmadığını, bunun ciddi bir sorumluluk olduğunu anlatmaya harcadım. Sağlıklı bir hayvanı bile önüne mama-su koyup günlerce yalnız bırakmamanız gerekirken, engelli bir hayvanda bunu ASLA yapamazsınız.


Hayvan sorumluluğunu olması gerektiği şekilde almayacaksanız, çözüm üretmeyecek/yaratmayacaksanız, hayvana hiç dokunmayın. Sonrasında düzeltmesi hayvan için de bizim için de çok zor.

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mama lobisi

Yazı: Blog2_Post
bottom of page