top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıEngelli Hayvanlar

“Hayvanlara yardım için sizi önerdiler.” – Biz kimiz?

Son 1 haftada en sık aldığım mesaj bu diyebilirim. Eğer bu kötünün içinde tek bir iyi varsa, belki dayanışmanın, güvenin, iletişimin gücünü görmemizdir. Başka bir şey olmaz, olamaz. Bu acının, bu kötünün, bu çaresizliğin tarifi yok.


Yurtdışında da yazan çok var. O yüzden kısaca Engelli Hayvanlar’ı yazacağım. Yardım etmek isteyen birçok kişi hangi şehirde olduğumuzu, kim olduğumuzu bilmiyor.


2014 yılında kurulmuş bir derneğiz. Çok küçük bir derneğiz, 22 üyemiz var.


Derneğimizin temel kuruluş amacı engelli ve/veya ağır hasta olan, tedavisi pahalı olan hayvanlar için yasal yoldan bağış toplayabilmek ve hayvanlara tedavi, bakım sağlayabilmek.


Dernek merkezimiz İstanbul’da.


Deprem riski nedeniyle hayvanlarımı da alıp İstanbul’dan taşındım. Ben dernek başkanı olarak, 99 depremini de yaşamış, deprem sonrası bölgede bulunmuş biri olarak, eli kulağında olan İstanbul depreminde hayvanlarımı kurtaramayacağım için İstanbul’dan taşındım. Engelli hayvanlarımızın da tamamını çıkardım İstanbul’dan. İstanbul Moda’da oturuyordum; ve şu an daha net biliyorum ki olası bir depremde tamamı engelli olan hayvanlarımı kurtarmamın tek bir yolu bile yoktu. Şu an Antalya’da bir köydeyiz. Ben ve eşim bir konteynırda yaşıyoruz. Hayvanlarımızın da hepsi yanımızda, bizimle yaşıyor. Hiçbiri bağlı değil. Engelli kedilerimizin yeri ayrı, köpeklerimizinki ayrı. Oyun alanımız ayrı. Köpeklerimizin alanları köy çok soğuk olduğu için ısıtmalı. Yaşlılarımız, felçlerimiz içeride.


Dernek hayvanlarıyla kaldığımız yerin tüm kira ve faturalarını eşim ve ben, ailemizden gelen kira geliri ve üyelerin desteği ile ödüyoruz. Ben çevirmenim, eşim müzisyen. Derneğe gelen tüm bağışlar direkt ve sadece hayvanların tedavisi, bakım malzemeleri, ilaç ve mamaları (tüm beslenmeleri) için harcanıyor. Barınmayı dernekten ödemiyoruz.


Dernek bakımımız altında 12 felçlimiz, 50’ye yakın engellimiz, 90’dan fazla kurtarımız var. (Hatay depremi sonrası 2 köpeğimiz daha oluyor ailemize katılan.)


10 senedir veganım.


Engelli hayvanlar için yola çıkmış olsak da, 14 Ocak 2022 sonrası “yasaklı ırklar” da önceliğimiz oldu. Hiçbir hayvan insan kaynaklı bir suç nedeniyle cezalandırılamaz. Asla. Köpek köpektir. Bütün köpekler iyidir. Bir suçlu aranacaksa, tasmayı tutan ele bakmak lazım.

Önümüzdeki sene kendi yerimiz olsun istiyoruz, uğraşıyoruz. Amacımız, dernek bakımı altındaki hayvanlara en iyiyi sunmak; bizim yapabildiğimiz kadarını değil, mevcut olan en iyi tedaviyi, en iyi mamayı, en iyi bakımı.


Resimdeki köpek Bonnie. Kendisi bu sene 13 yaşını bitirdi, 14 oldu. 3-bacaklı bir otoyol kenarı kurtarısı. Bonnie ve ben 12 seneden fazladır birlikteyiz. Engelli Hayvanlar’ın asıl kurucusu, fikri veren ve neyi nasıl yapmam gerektiğini bana öğreten de Bonnie’dir. İyi bir öğrenci olabildiğimi umuyorum.


Hep dediğim gibi: Her şey geçer, herkes gider, köpeklerim kalır.


Çağrı Sert Özkaya 12.02.2023, Antalya

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mama lobisi

Yazı: Blog2_Post
bottom of page